Magyar termék, magyar termelőtől, magyar vásárlóknak!

Tudta, hogy a Balatoni Rózsa Premium Hungaricum díjas burgonya fajta?

Tudta, hogy a Balatoni Rózsa Premium Hungaricum díjas burgonya fajta?

A burgonya étkezési minősége összetett dolog. Több tulajdonságnak kell egyszerre jól, vagy kiválóan megfelelni egy fajtának ahhoz, hogy összességében a kiváló minősítést megkaphassa. Ezek a következők:

1. Külalaki jellemzők: Szabályos alak, sekély rügymélység – ebből következően könnyű hámozhatóság, kicsi hámozási veszteség.

2. Nyers gumóhús elszíneződéstől való mentesség: A gumó húsa az ütődések hatására a héj alatt szürkül, feketedik, ami általában csak hámozáskor derül ki. A hámozás után levegőn hagyott gumó felülete előbb utóbb elkezd szürkülni. A pl. tócsninak lereszelt burgonya azonnal, vagy rövid időn belül elszürkül.

A fajták között óriási különbség van a nyers szürkülésre való hajlamban. A kiváló fajta jól bírja a gépi manipulációt, gumóhúsa vagy egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben szürkül meg az ütődések hatására. Hámozás után akár több óra is kell ahhoz, hogy a gumóhús szürkülésnek induljon, tehát nem kell azonnal vízbe tenni, reszelést követően csak lassan, vagy egyáltalán nem szürkül a burgonya.

3. Főzés utáni szürküléstől való mentesség: A burgonyagumóban lévő vastartalmú vegyületek és egyes aminosavak a főzés hatására reakcióba lépnek egymással, ami szürke elszíneződést okoz. Ez különösen fehér húsú fajtáknál rontja a főtt burgonya (pl. köret) esztétikai értékét, de sárga hússzínnél is zavaró lehet.

A fajták között óriási különbség van a főzés utáni szürkülésre való hajlamban is. A kiváló étkezési minőségű fajta gumóhúsa főzés hatására csak elenyésző mértékben, vagy egyáltalán nem szürkül meg. A köret akár órák múlva is azonos minőségben felszolgálható.

4. Sütést követő barnulásra való hajlam: A hasábburgonya és chips színét a burgonya hússzíne és a gumóban lévő cukrok karamellizálódása alakítja ki. Minél több a gumó gyümölcs és szőlőcukor tartalma, annál barnábbra sül, ami egy szint után kellemetlen kesernyés ízt is eredményez.

A kiváló étkezési burgonya sütve arany sárga színű terméket ad, mert alacsony a gumók cukortartalma.

5. Az adott felhasználási típusra jellemző keményítőtartalom és keményítő szemcseméret megléte:

A” típusú saláta burgonyák: A keményítőtartalom legalább közepes (nem alacsony), a keményítő szemcsék mérete kicsi legyen. Ekkor nem fő szét a burgonya, kemény marad a húsa, de van beltartalmi értéke, nem üres, vékony állagú.
„B” típusú főzni való burgonyák: A keményítőtartalom közepes, a keményítő szemcsék mérete kicsi, vagy közepes legyen. A burgonya nem fő szét, egyben marad, de nem túl kemény húsú, kellemes állagú.
„C” típusú sütni, pürések és tészta alapanyagnak való burgonyák: A keményítőtartalom magas, a keményítő szemcsék mérete közepes legyen. A burgonya lisztes, könnyen fő, könnyen áttörhető. Sütve viszont nem esik össze, nem üres, percek múlva is ugyanolyan élvezeti értéket ad, kevesebb lisztet igényel a tésztákhoz, stb.

6. Íz: A kiváló étkezési burgonya jellegzetes, karakteres burgonya ízű – nem üres, semleges.

Pályázni kellett az elismerésre. Igényünk bejelentése után a Hungaricum Szövetség és a Prémium Hungaricum Egyesület vezetői, valamint Benke László (Laci bácsi) olimpiai bajnok mesterszakács részére szakmai bírálatot szerveztünk idén februárban intézetünkben, ahol anonim módon lehetett összehasonlítani 7 keszthelyi fajta étkezési minőségét 22 másik kontrol fajtáéval. A bírálatban részt vett Somogyi Zoltán „Max” gasztroblogger is. Ennek eredménye alapján kapta meg 4 fajtánk a kiváló minőséget tanúsító Prémium Hungaricum minősítést.

A fajták nyers és főzési szürkülését, valamint sütési színét és ízét bírálták el, 1-5 –ös skálán pontozva, ahol az ötös volt a legjobb. A termesztéstechnológiai jellemzőket, rezisztencia tulajdonságokat írásban adtuk át az érintetteknek, akik ezeket is figyelembe vették a döntéshozatalkor.

A minősítésnek elsősorban presztízs értéke van, hiszen kizárólag olyan élelmiszeripari termékek, a mi esetünkben elsőként olyan élelmiszer alapanyagok/fajták kaphatják, meg amelyek kiváló minőségűek és hazai alapanyagokból, hazai cégek által lettek előállítva. A logó használati jogát marketing célokra kívánjuk alkalmazni.

Intézetünk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál egyébként idén tavasszal egy új tanúsító márkavédjegyet jegyeztetett be „Kiváló Keszthelyi Étkezési Burgonya” néven. Ennek a védjegynek a tanúsítását intézetünk végzi és azok az étkezési burgonyatermelők kaphatják meg, illetve használhatják, akik az előírt kritériumoknak megfelelő módon és minőségben állítanak elő étkezési burgonyát a keszthelyi fajtákból. A két védjegyet együtt kívánjuk alkalmazni, azzal a céllal, hogy a valóban jó minőségű keszthelyi fajtákat azonosítható módon meg lehessen különböztetni a kereskedelemben kapható minden más burgonyától.

(Forrás: https://www.magro.hu/agrarhirek/szakcikkek/demon-balatoni-rozsa-somogyi-kifli-katica-mi-a-kozos-bennuk/)