Magyar termék, magyar termelőtől, magyar vásárlóknak!

Burgonya ABC

Burgonya ABC

A burgonyaábécé segít eligazodni a vásárlás során. Azért hoztuk létre, mert felismertük, ma már milyen nehéz gyakorta választani krumpli és krumpli között. Még a hétköznapi paprikás krumplihoz való alap burgonya beszerzése is komoly megoldandó feladatnak tűnhet, amint megpillantjuk a csomagolásokon feltüntetett betűjelzéseket: „A”, „B” vagy épp „C”.

A tájékoztatásnak szánt jelek ugyan jól láthatóak, de mit jelentenek? Melyiket tegyük a levesbe és ugyanaz jó lesz-e vajon sült krumplinak?  Hogy könnyű legyen a döntés vásárláskor, most segítünk a betűk mögé látni.


„A”- Az alkalmi, amit szinte csak akkor veszünk meg, ha valamilyen köret-különlegességet készítenénk, mint például egy ecetes burgonyasaláta, ugyanis ez a krumpli bár jól mutat például karikára vágva, de keményen fő, és kemény, kontúros is marad. Ilyen fajta a sárga héjú és húsú Agata, vagy a Somogyi Sárga kifli, melynek neve nem véletlen, hengeres, nyújtott formájára utal.

B”- Bármikor, szinte bármibe. Krumplipürét ugyan nem készíthetünk ebből, de töltött burgonyákhoz, ragukhoz, rakott krumplihoz és akár levesekbe is ez a legtökéletesebb választás. A Balatoni Rózsa, Red Scarlet, vagy épp Katica fajtájú burgonya nem fő szét, kellemesen szemcsés állaga miatt a főzés során ízletesen omlóssá válik.

C” – Chips- és hasábburgonyához kiváló. Célzottan olajban-, ill. szárazon sütésre való, igaz vannak akik sűrítéshez vagy épp pürékhez is kifejezetten ezzel a jelzéssel ellátott csomagolású Agria, Vénusz Gold, Lady Rosetta és Góliát burgonyákat keresik.

Természetesen akkor sem kell kétségbe esni, hogyha épp csak „B” jelzésű krumplink van otthon, pedig egy finom sült krumplira vágynánk, hiszen a jelzések nem jelentenek kizárólagosságot.

A krumplifajták jellemzői alapján (keménység, lisztesség, stb.) összeállított kategóriák/betűjelzések feladata egyszerűen csak annyi, hogy megmutassák az adott burgonya legjobb felhasználási módjait.

(Forrás: www.szeretemaburgonyat.hu )