Magyar termék, magyar termelőtől, magyar vásárlóknak!

Termesztés technológia

Termesztés technológia

A Balatoni Rózsa egy magyar nemesítésű burgonyafajta, mely napjainkban a legkeresettebb és legkedveltebb fajta a hazai burgonya palettán. Könnyen felismerhető a formájától, a „szemszínéről”, konyhai felhasználásra ideális, hiszen sekélyen ülnek a rügyei, ovális formája által könnyedén pucolható, valamint nem feketedik pucolás után, főzés közben sem. Íze tiszta, kellemes – alapvetően főzni való, bár családunk rendszeresen és szívesen ezt a fajtát használja sütéshez is.

Termesztés szempontjából kiemelnénk a fajta kiváló rezisztenciáit, illetve azt, hogy a remek genetikai tulajdonságainak köszönhetően több évig visszavethető alaki torzulások, élettani módosulások nélkül. Mindez pedig egy olyan fajta, amit Magyarországon, a helyi klimatikus viszonyoknak megfelelően kísérleteztek ki – ami nem utolsó szempont a termesztés sikerességéhez!

A fajta megjelenése óta jó viszonyt ápolunk a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjával, a Balatoni Rózsa burgonyafajta nemesítőjével. Rendszeres résztvevői vagyunk az általuk évente megrendezett Burgonyaágazati Fórumnak. A termesztés során nagyon pozitív tapasztalataink alakultak ki, a fajta kiváló paraméterei alapján évről-évre szinte kizárólagosan ezzel a fajtával dolgozunk, illetve a következő években is ezt tervezzük.

Az évek alatt bőséges termesztési tapasztalatra tettünk szert a fajtával kapcsolatban egyrészt a saját termesztési gyakorlatunkból, illetve közvetve, további burgonya termesztők által (szakmai fórumokon, személyes kapcsolatokon keresztül).

Amennyiben tervezi, hogy ezzel a fajtával jelenik meg a piacon a következő években, termesztési tapasztalatokért keressen minket bizalommal!

A Balatoni Rózsa burgonyafajta leírása következő:

Tenyészidő: Korai (~95 nap)

Gumójellemzők:
Sötét rózsa héjú, sárga húsú, nagy gumójú, nagyon szép ovális alakú, formatartó, sekélyen ülő, a héjnál sötétebb színű rügyekkel. Gumókötés száma 8-10 db/tő. Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%).

Lombozat: Alacsony, erős szárú, nagy, matt zöld levelekkel.

Felhasználási érték:
„B” főzési típusú, nem lisztes, finom hús szerkezetű, általános hasznosítási célú, kiváló ízű étkezési burgonya. Nyers és főzési szürküléstől mentes.

Rezisztenciák:
Immúnis a burgonya Y, A vírusokkal szemben, a levélsodródás vírussal szemben magas szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. Lombfitoftórával és gumóvarasodással szemben közepesen fogékony. A burgonya fonálféreg Ro1és Ro4 rasszával szemben rezisztens. Burgonyarák rezisztens.

Termesztési és tárolási jellemzők:
Bőtermő (60-80 t/ha). Alaktartása, stressztűrő-képessége kiváló. Leromlásra nem hajlamos. Gumóélettani hibáktól mentes. Korai tenyészideje ellenére hosszú nyugalmi idejű, jól tárolható. Hajtatásra, szabadföldi fóliás termesztésre és nyári ültetésű burgonyatermesztésre is ajánlott. Sencor gyomirtó szerre (metribuzin) érzékeny, javasolt szermennyiség alapkezelésbe az előírt dózis maximum 80 %-a, lombkezelés nem javasolt.

 

(forrás: www.burgonyakutatas.hu)